Een financiële buffer: hoeveel geld sparen?

Een financiële buffer wordt door verschillende instanties ten zeerste aangeraden. Maar hoeveel geld moet jij sparen voor financiële zekerheid?

Wat is een financiële buffer?

Een financiële buffer is een bedrag dat je achter de hand houdt voor onverwachte kosten. Denk aan een reparatie, onderhoud of het vervangen van huishoudelijke apparatuur. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen een noodbuffer (om financiële problemen en leningen te voorkomen) en een zekerheidsbuffer, waarmee je bepaalde aankopen kunt doen wanneer nodig. Een financiële buffer is dus eigenlijk een bedrag dat je achter de hand hebt bij nood.

Hoeveel geld moet ik sparen voor een financiële buffer?

Hoeveel geld je achter de hand moet hebben, hangt helemaal af van de mogelijkheden, jouw wensen en financiële situatie. Het is daarom moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe hoog je financiële buffer precies moet zijn. Je kunt voor een indicatie de tool van het Nibud gebruiken, waarbij jij jouw spaardoelen kunt opgeven. Ook kun je jezelf de volgende vragen stellen:

-Hoeveel geld heb ik nodig om rond te komen?
– Hoeveel geld heb je nodig als je inkomen zou terugvallen?
– Hoeveel wil je sparen voor je kinderen?
– Hoe zit het met je auto en eventuele vervanging?
– Wil je geld opzij zetten voor wanneer huishoudelijke apparaten stuk gaan?
– Staat er onderhoud aan je woning gepland?

Door deze zaken mee te nemen in je berekening, kun je bepalen hoe hoog jouw buffer ongeveer moet zijn. Als noodbuffer wordt er een bedrag van minstens €1000 geadviseerd.

Tips om te sparen voor een financiële buffer

In de praktijk blijkt vaak dat mensen het moeilijk vinden om te sparen zonder concreet spaardoel, of voor de toekomst. Om toch te zorgen dat jij voldoende geld opzij kunt zetten voor je financiële buffer, kunnen onderstaande tips helpen:

– Neem de tijd om je buffer op te bouwen, dit hoeft niet van de een op de andere dag geregeld te zijn
– Kijk of je kunt besparen op je vaste lasten, dit merk je vaak niet als besparing maar wel in je portemonnee
– Boek aan het begin van de maand, nadat je inkomen is gestort, direct een bedrag over naar de spaarrekening
– Gooi kleingeld in een spaarpot
– Doe mee aan een bespaarchallenge op internet
– Zet alle extraatjes (bonus, dertiende maand, vakantiegeld, kinderbijslag) op de spaarrekening

En het belangrijkste: houd het doel voor ogen. Het opbouwen van een financiële buffer kost tijd, maar loont wel. Wanneer er dan iets stuk gaat, kun je dit zelf opvangen. Daardoor hoef je dan niet te kiezen voor een lening met hoge rente of een dure aankoop op afbetaling. Bekijk ook eens of je kunt besparen door tweedehands te kopen de volgende keer dat er een huishoudelijk apparaat stuk gaat, ook dat scheelt weer geld.