Sparen als student: 5 manieren om extra geld op je rekening te krijgen

Sparen als student is niet gemakkelijk. Je hebt te maken met veel kosten en vaste lasten en weinig tijd om naast je studie te werken. In dit artikel geven we tips die studenten helpen aan meer bestedingsruimte!

Sparen als student

Het studentenleven is duur. Uit enquêtes blijkt dat de hoogste kostenposten voor studenten collegegeld, huisvesting, studieboeken en levensonderhoud zijn. In vele gevallen blijken de kosten hoger dan de inkomsten. Zodoende hebben veel studenten moeite om rond te komen of moeten zelfs geld bijlenen. Maar kan dit kwaad? En wat zijn manieren om als student toch aan extra geld te komen? In dit artikel vind je meer informatie.

Sparen als student: budgetteren en bespaartips

Om rond te komen als student is het belangrijk om zuinig aan te doen. Dat houdt ook in zuinig aan doen met wekelijkse kosten, zoals boodschappen of een avondje uit. Het kan handig zijn om gebruik te maken van de laatste aanbiedingen en studentenkortingen. Er wordt bijvoorbeeld bij veel cafés een happy hour georganiseerd voor de halve prijs (of tweede gratis). Zorg voor een wekelijks budget, en houd de aanbiedingen in de gaten om zo goedkoop mogelijk te leven. Oude kleding laat je het beste repareren, of koop tweedehands. Studieboeken kun je soms lenen uit de bibliotheek, of na gebruik weer verkopen. Samen eten met andere studenten helpt vaak ook al enorm!

Extra werken om te sparen als student?

Ondanks zorgvuldig omgaan met geld, kan het toch zijn dat je als student niet rond komt. Het is dan noodzakelijk om je inkomsten omhoog te brengen. Een groot deel van de studenten heeft daarom een bijbaantje, zoals in de horeca, in de supermarkt of als oppas. Sommige studenten krijgt daarnaast een bijdrage voor levensonderhoud van de ouders. Indien dat niet voldoende is, of wanneer het voor de student niet haalbaar is om extra te werken naast de studie (omdat de studieprestaties hieronder lijden) kan het nodig zijn te lenen.

Geld lenen of sparen als student?

Als student heb je uiteraard de optie om gemakkelijk en voordelig te lenen bij DUO. Zeker met het nieuwe leenstelsel, zijn er vele studenten die in de loop van hun studentenleven een flinke schuld oplopen. Wellicht vraag je je af of dit kwaad kan. Het systeem is erop gemaakt dat studenten kunnen lenen. Immers hebben de meeste studenten het tijdens hun studententijd krap, maar zullen later een goede baan krijgen en veel gaan verdienen. Op dit principe is het leenstelsel gebaseerd: vermoedelijk wordt terugbetalen in een later stadium van het lenen geen probleem. De rente op deze leningen zijn daarnaast minimaal, wat voorkomt dat de schulden van kwaad tot erger gaan. In de praktijk heeft de student 15 jaar (oude stelsel) of 35 jaar (nieuwe stelsel) om de lening af te betalen. Effectief komt de betaling neer op minimaal 45 euro per maand, wat iemand met een fulltime salaris best kan missen. Toch is het belangrijk de ernst in te blijven zien van een schuld aangaan. Een studieschuld betekent toch vaak dat je minder makkelijk een hypotheek kunt afsluiten en wanneer er geen sprake is van een goede baan kan het toch een beslag leggen op de financiën. Kortom, leen alleen als student wanneer noodzakelijk, sparen niet voldoende is en extra werken geen optie is.