Wat registreert het BKR?

Het BKR is een organisatie die overkreditering voorkomt door alle leningen te registreren. In dit artikel: wat registreert het BKR precies?

Wat registreert het BKR: alles over het Bureau Krediet Registratie

Het BKR, voluit Bureau Krediet Registratie, is gevestigd in Tiel en is verantwoordelijk voor de registratie van alle leningen. Deze gegevens kunnen worden opgevraagd door kredietverstrekkers, die zo kunnen bepalen of men al eens eerder een lening heeft afgenomen en welke bijzonderheden daarbij van toepassing waren. Denk aan betalingsproblemen, die met behulp van speciale coderingen bij het BKR staan geregistreerd.

Waarom en wat registreert het BKR?

De reden dat het BKR een overzicht van alle leningen bijhoudt, is om de kredietveiligheid in de gaten te houden. Dankzij de gegevens van het BKR hebben banken en andere kredietverstrekkers inzicht in de krediethistorie van alle Nederlanders, zodat duidelijk wordt of men ergens anders geld leent en of zich eventuele betalingsverplichtingen voor hebben gedaan. Het opvragen van deze gegevens noemt men ook wel een BKR toetsing. Wanneer een lening wordt afgesloten, is de kredietverstrekker verplicht dit te melden bij het Bureau Krediet Registratie.

Wat registreert het BKR en hoe kan dit schulden voorkomen?

Het belangrijkste doel van het BKR en de BKR toetsing is om schulden te voorkomen. Wanneer de kredietverstrekker de gegevens bij het BKR opvraagt en blijkt dat er sprake is van betalingsachterstanden, is een nieuwe lening verstrekken niet verstandig. Meerdere leningen aanvragen die je niet kunt aflossen is namelijk een voorbode voor ernstige schulden en niet verstandig. Het voorkomt ingewikkelde situaties en helpt om echte hulp te zoeken bij het oplossen van schulden, zoals een saneringskrediet of schuldbemiddeling via de Gemeentelijke Kredietbank.

Hoelang en wat registreert het BKR?

Wanneer je een lening hebt afgesloten, blijven deze gegevens nog vijf jaar zichtbaar in de registers van het BKR. Op die manier kan een BKR registratie dus op de lange termijn ook impact hebben. Voordat je een lening afsluit boven je budget, is het dus belangrijk om goed na te gaan of je de maandelijkse lasten kunt dragen. Je kunt daarvoor ook gebruik maken van de Risicometer Leningen van het Nibud.

Wat registreert het BKR?

Niet alle leningen worden geregistreerd bij het BKR. Zo is een voorwaarde dat het moet gaan om leningen met een minimale waarde van 250 euro en een looptijd van minstens één maand. De volgende leningen worden geregistreerd bij het BKR:

– persoonlijke leningen
– doorlopend krediet
– creditcardlimieten
– aankopen op afbetaling
– klantenpaslimieten
– roodstandlimieten
– betalingsachterstand van de hypotheek (mits deze meer dan 120 dagen bedraagt)

De registratie van een creditcardlimiet of een roodstandlimiet (ook als hier geen gebruik van wordt gemaakt) is dus niet negatief. Er zijn dan ook heel veel Nederlanders geregistreerd bij het BKR, wel 9 miljoen. Een registratie zonder betalingsproblemen of schulden wordt een positieve BKR registratie genoemd. Een registratie is pas negatief als gedurende twee maanden niet aan de betalingsverplichtingen is voldaan.

Wat registreert het BKR met betrekking tot persoonsgegevens?

In de gegevens van het BKR zijn opgenomen:
– naam
– adres
– geboortedatum
– soort lening
– hoogte van de lening
– eerste en laatste maand van de aflossing
– negatieve codering
Een negatieve codering ontstaat pas als je twee maanden achterloopt met de betaling. Het bedrijf waarbij je geld leent is dan verplicht dit te melden bij het BKR, en is ook verplicht om dit aan jou te melden.

Wanneer je het oneens bent met je registratie of er iets niet klopt, kun je contact opnemen met de betreffende kredietverstrekker om deze gegevens te laten wijzigen.