Minder uitgeven met kinderen, kan dat?

Wil jij graag minder geld uitgeven met kinderen? Dit is vaak een flinke uitdaging, maar zeker niet onmogelijk! Hier vind je tips voor het hele gezin.

Minder geld uitgeven met kinderen

Kinderen zijn duur. Elke gezinsuitbreiding zal je flink wat extra geld kosten, vaak tot aan het twintigste levensjaar van je kinderen. Wanneer je veel kosten hebt, kan het goed zijn om eens te letten op de kleintjes en geld te besparen waar mogelijk. Deze tips gaan je helpen om minder geld uit te geven als gezin.

Tips voor minder geld uitgeven met kinderen (op komst):
– Voorkom het onnodig aanschaffen van babykleren en babyuitzet, je hebt vaak niet alles nodig. Neem de tijd om goed door te nemen wat je echt nodig hebt met de baby op komst en wat niet. Laat je niet leiden door reclames, lijstjes op internet of tips van anderen. Door minder te kopen bespaar je geld en zit je niet opgescheept met producten die je niet nodig hebt.

– Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Maak ze bewust van reclame, leer ze om ermee om te gaan. Laat zien hoe jij zelf keuzes maakt en dat het belangrijk is om te leren sparen wanneer je iets wilt. Op die manier zien kinderen de waarde in van geld en bereid je ze voor op de toekomst.

– Bespaar op eten en drinken. Natuurlijk niet de noodzakelijke producten, maar de ‘luxe’ producten zoals koek, snoep en limonade. Maak snacks liever zelf. Niet alleen is het voor kinderen beter om niet teveel suiker binnen te krijgen, ook bespaar je geld. Boodschappen doen bij de markt helpt ook om geld te besparen.

– Geef je kinderen zakgeld en spreek van te voren goed af waar ze het zakgeld precies voor moeten gebruiken. Door ze kennis te laten maken met sparen en zelf geld beheren, leren ze al snel de waarde van geld. Bovendien voorkom je met deze maatregel dat jij uiteindelijk allerlei onnodige spullen voor je kinderen gaat kopen, zij kiezen wat ze willen en daar zullen ze voor moeten sparen.

– Laat je kinderen zelf nadenken over besparingen. Door hen mede-verantwoordelijk te maken en te helpen het budget te beheren, leren ze dat je keuzes moet maken met het geld dat je hebt. Wie weet komen ze nog met creatieve oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht!

– Minimaliseren geeft je veel rust. Zeker met kinderen is de kans groot dat er overal speelgoed rondslingert. Zoek eens samen met de kinderen alle spullen uit en doe weg wat oud is of waar niet meer mee gespeeld wordt. Laat de kinderen de overgebleven speeltjes in een speciale bak of doos doen, zo is je huis opgeruimd en leren kinderen ook direct te minimaliseren.
– Verkies altijd belevingen boven spullen voor kinderen. Niet alleen scheelt dat vaak een hoop geld, ook leer je kinderen om de waarde van ervaringen in te schatten en leer je dat spullen niet gelukkig maken. Er zijn vaak diverse kortingsacties en aanbiedingen te vinden op internet, zodat dit ook niet veel geld hoeft te kosten.
Wat zijn jouw beste budget tips met kinderen?