Een nieuwe auto kopen: kan ik het beste sparen, lenen of leasen?

Wanneer je nadenkt over een nieuwe auto kopen, is het belangrijk om te bepalen wat jou het meeste aanspreekt: sparen, lenen of leasen? We bespreken in dit artikel de verschillende opties en wat voor jou het meest interessant is.

Een nieuwe auto kopen en de verschillende opties

Niet iedereen heeft zomaar een geldbedrag klaarliggen voor een nieuwe auto kopen. Auto’s zijn vaak (ook tweedehands) ontzettend duur en daarom moet je sparen, lenen of leasen wil je dit kunnen betalen. De verschillende opties zijn hieronder toegelicht:

– Sparen
Uiteraard is sparen de meest aantrekkelijke optie in de meeste gevallen. Als je een bedrag hebt om de auto aan te schaffen, hoef je je geen zorgen meer te maken over terugbetalingen en rente. Jij bent de eigenaar van de auto en wanneer je aan het einde van de gebruiksduur de auto verkoopt krijg je er nog iets voor terug. Het nadeel is uiteraard dat niet iedereen zomaar een bedrag beschikbaar heeft en indien het wel zo is: wat betekent dit voor je buffer en budget? Het is belangrijk een goede overweging te maken voor je je spaargeld investeert.

– Auto leasen
Een auto leasen is een interessante optie als je snel een nieuwe auto nodig hebt. Leasen is een vorm van huren: de leasemaatschappij is eigenaar van de auto en jij betaalt voor het gebruik een vast bedrag per maand. Daar zit dan verzekering, onderhoud en reparatie bij inbegrepen. Na de looptijd gaat de auto terug naar de maatschappij, maar ook heb je de optie om dan de auto over te kopen. Een leasecontract kan vrij prijzig zijn. Het is dus belangrijk om te kijken wat voor jou haalbaar is en wat er wel en niet inbegrepen is bij de leasemaatschappij van jouw keuze. Tel vooral alle maandbedragen op en bekijk hoeveel jij in totaal kwijt bent, dit kan soms nog wel eens tegenvallen.

– Geld lenen
Indien jij graag je eigen auto wilt aanschaffen, maar op dit moment de financiële middelen niet hebt, kun je er ook voor kiezen om geld te lenen. Vaak kiest men voor een persoonlijke lening, waarbij je een vast bedrag per maand moet terugbetalen, inclusief rente. Lenen brengt een betalingsverplichting met zich mee, dus het is belangrijk om van te voren na te gaan of een lening binnen je budget valt. Dit kun je berekenen met de Risicometer Leningen van het Nibud. Indien mogelijk, is het aan te raden om een deel zelf te betalen en een deel te lenen, om de kosten te drukken. Het voordeel van lenen is dat je eigenaar bent van de auto, in tegenstelling tot bij leasen. De restwaarde van de auto is voor jou. Het nadeel is dat je zelf onderhoud en reparaties moet betalen.

Kortom: sparen, leasen en lenen hebben allemaal voor- en nadelen. Wat in jouw situatie interessant is, hangt helemaal af van jouw voorkeuren en keuzes. Houd er in ieder geval goed rekening mee dat geld lenen geld kost, maar soms interessanter is dan leasen, omdat je dan geen eigenaar bent van de auto. Wat is jouw voorkeur voor een nieuwe auto kopen?