Overweeg je een lening af te sluiten en ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een minilening? In dit artikel informeren we je over deze leningen!

Welke lening kun je veilig afsluiten?

Wanneer je krap bij kas zit kan het zijn dat je overweegt om een (mini)lening af te sluiten. Het is daarbij belangrijk om te overwegen wat de voor- en nadelen zijn en wat het betekent voor de toekomst wanneer je een betalingsverplichting aangaat. In dit artikel lees je meer over de termijn waarop je geld ontvangt, hoe het zit met BKR toetsingen, rente en overige kosten bij een minilening. Zo weet je van te voren waar je aan begint!

Voor- en nadelen van een minilening: zo zit het!

Er zijn sinds een aantal jaar online verschillende aanbieders van minileningen te vinden. Denk aan Ferratum, Cashper en Saldodipje. Deze websites richten zich op minilening, speciale kleine leningen met een korte looptijd. Doorgaans gaat het om een looptijd van 30 à 40 dagen. Het idee is dat deze leningen minder risico’s met zich meebrengen, waardoor ingewikkelde controleprocedures achterwege kunnen blijven. Echter blijken deze leningen minder onschuldig dan men denkt. Het is daarom belangrijk om altijd de voorwaarden en de kleine lettertjes goed door te lezen alvorens je een lening afsluit bij een minilening aanbieder. Let met name op rente, (bijkomende of verborgen) kosten en de looptijd van de leningen.

De voordelen van een minilening

Een minilening heeft zeker voordelen, waaronder:

– Geen BKR controle
Er wordt in de meeste gevallen voor het afsluiten van een minilening geen BKR controle gedaan bij het Bureau Krediet Registratie. Waar leningen voor korte termijn eerst helemaal geen controle plaatsvindt, wordt er nu wel gecontroleerd voor leningen vanaf 250 euro met een looptijd langer dan een maand. Heb je een BKR registratie? Dan betekent dit niet automatisch dat je niet kunt lenen. Kredietverstrekkers zijn vrij om hier zelf een beslissing over te nemen.

– Je ontvangt snel geld
Bij de meeste kredietverstrekkers ontvang je snel geld. Omdat een aanvraag geregeld kan worden via sms of internet ontvang je vaak al direct geld, soms zelfs binnen 24 uur.

De nadelen van een minilening

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het afsluiten van een minilening. Bijvoorbeeld:
– Rente en kosten
Geld lenen kost geld. Dat geldt dus ook voor een minilening. Voor het geld dat je leent kun je een hoge rente betalen, soms zelfs rond de 10%. Vanwege de regels van het AFM mag een rentepercentage niet hoger liggen dan 15%. Houd er daarnaast rekening mee dat er kosten aan een lening verbonden kunnen zijn in de vorm van afsluitkosten, transactiekosten of kosten voor garantstelling.

– Kleine bedragen
Een minilening is, zoals de naam al zegt, een lening van een klein bedrag. Het maximum van een minilening is een bedrag van 750 euro. En let op, je moet dit geld vaak al binnen enkele weken terugbetalen. Zorg er daarom voor dat je een weloverwogen beslissing maakt wanneer je een lening afsluit en ga na op welke termijn jij het geld weer beschikbaar hebt.
Een tool die je kan helpen om te bepalen of een (mini)lening haalbaar is, is de Risicometer Leningen van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting.
Overweeg jij om een lening af te sluiten?