Wat zijn de financiële gevolgen van een auto leasen?

Een auto leasen is steeds aantrekkelijker geworden. Maar wat zijn de financiële gevolgen van een auto leasen en waar doe je goed aan?

Financiële gevolgen van een auto leasen

Leasen is voor velen een aantrekkelijke optie om serieus te overwegen. Eind 2015 reden al 36.00 consumenten een lease auto, zowel zakelijk als privé. Het is een manier om een nieuwe auto te rijden, zonder in één keer een grote investering te hoeven doen. Maar toch zijn er ook nadelen en financiële gevolgen van een auto leasen. We bespreken in dit artikel waar je zoal rekening mee moet houden als je ervoor kiest om een auto te leasen.

Regelgeving omtrent private lease

We focussen ons in dit artikel op private lease, zakelijk is lease meestal aantrekkelijker, maar de consument doet er verstandig aan om een weloverwogen keuze te maken. Op het moment is er geen strenge regelgeving omtrent private lease. De vergunning om private lease aan te bieden staat niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat het meer lijkt op huren dan op kopen. Om die reden staat private lease ook niet genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Daar zijn sommige banken het mee oneens, zij vinden dat private lease moet worden meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Zo’n vaart loopt het echter nog niet.

Overweeg de financiële gevolgen van een auto leasen

Wanneer jij bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, maar een auto least, heeft dit dus volgens de hypotheekverstrekker effect op de maximale hypotheek. Echter is jouw leasecontract nergens geregistreerd, dus wanneer je het niet zou aandragen, kan dit ook niet achterhaald worden. Een argument dat veel aangedragen wordt, is dat een reguliere auto ook lasten (verzekering, wegenbelasting) en kosten (brandstof en onderhoud) heeft en dat lease hiervan niet verschilt. Echter zit je met leasen vast aan een duur contract, dat niet zonder hoge kosten kan worden opgezegd. Het is dus goed om hier goed naar te vragen voor je ervoor kiest om een auto te leasen.

Dit zijn de financiële gevolgen van een auto leasen

Enkele financiële gevolgen die het leasen van een auto kan hebben:
– Vaste maandelijkse betalingsverplichtingen voor langere tijd
– Boete bij eerder opzeggen contract
– Eventuele betalingsproblemen bij verliezen van baan of ziekte
– Mogelijk lagere maximale hypotheek

Kortom, het is belangrijk dat jij goed nadenkt over de gevolgen van een auto leasen. Als je dit wilt omdat je dan in een nieuwer model auto kan rijden, is het wellicht niet de moeite. Tweedehands kopen kan een voordeligere en vooral veiligere optie zijn. Over de regelgeving omtrent leasen, BKR registratie en lenen (een hypotheek afsluiten) zal uitkomen, zullen de banken, het AFM en het NHG binnenkort meer naar buiten brengen.