Geld besparen met spaardoelen stellen

Dat geld besparen met spaardoelen stellen werkt, dat is zeker. Maar hoe doe je dat, spaardoelen opstellen? In dit artikel lees je alles over spaardoelen.

Waarom geld besparen met spaardoelen stellen?

Uit onderzoek blijkt dat sparen met een spaardoel voor de meeste mensen veel gemakkelijker is dan sparen zonder spaardoel. Dit heet er vooral mee te maken dat het makkelijker is om je aan je afspraken te houden als je weet waar je het voor doet. Visualisatie en actief toewerken naar een doel zijn vaak veel effectiever dan ‘sparen zonder reden’. Je bent dan sneller geneigd om geld uit te geven aan prularia of eten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met een spaardoel gemiddeld 650 euro meer sparen dan mensen die geen spaardoel hebben.

Geld besparen met spaardoelen: je doelen bepalen

Wellicht vraag je je af hoe je dat doet: je spaardoelen bepalen. De makkelijkste manier is om te gaan zitten en op te schrijven wat dingen zijn die je heel graag wilt. Denk aan het maken van een mooie reis of een bijzondere vakantie. Je kinderen die kunnen studeren als ze ouder zijn, een goed geregeld pensioen, of toch een nieuwe auto? Misschien zou je graag je hypotheek versneld aflossen en daar veel geld mee besparen. Het maakt niet uit waar je spaardoelen betrekking op hebben, alles kan!

hoeveel geld besparen met spaardoelen?

Je bepaalt zelf hoeveel spaardoelen je wilt stellen en hoeveel geld je daarvoor opzij moet zetten. Houd er rekening mee dat je doelen realistisch blijven. Want als je teveel spaardoelen hebt, duurt het erg lang voor dat je deze allemaal kunt bereiken. De belangrijkste regel daarbij is dat je zorgt dat je gemotiveerd blijft en het behalen van je spaardoelen niet als een onmogelijke opgave ziet. Maar verder kun je het natuurlijk helemaal invullen zoals jij wilt. Reken van te voren uit hoeveel je moet sparen om een bepaald spaardoel te halen. En bereken dan hoeveel geld je daar per week maand of jaar tegenover kunt zetten. Zo weet je al snel hoe lang het gaat duren voor je een bepaald spaardoel bereikt.

Een handig stappenplan om te sparen voor je spaardoelen
– Ga na wat je spaardoel (nu) kost
– Bepaal wanneer je het geld nodig hebt
– Vermenigvuldig je bedrag met 1,03 voor ieder jaar (in verband met inflatie)
– Deel het te sparen bedrag over het aantal maanden dat je kunt sparen

Motivatie voor geld besparen met spaardoelen

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om jezelf te blijven motiveren. Beloon jezelf af en toe als het sparen goed gaat. Of maak een moodboard om je te herinneren aan je dromen en spaardoelen. En laat anderen weten wat je van plan bent, dat werkt ook extra motiverend.